Google Reklam Algoritması

Google Reklam Algoritması

Google reklam algoritması nasıl çalışıyor?

Google Ads ile bulunduğunuz sektörde yeni müşteriler, etkileşim ve marka bilinirliği adına verdiğiniz reklamların etkili olması için yapılması gereken ince ayarlar ve Google güncellemelerine göre ayarları optimize ettiğimiz eski reklamlarımız. Şimdi Google reklam algoritmasını inceleyeceğiz ve sonrasında gelen güncellemelerini. Herkes reklam veriyor. Bugün arama motorunda bir arama yaptığımızda karşımızda bir çok reklam çıkıyor. Siz de Google’da reklam verdiğinizde Google Ads’in sizin yararınıza çalışmasını nasıl sağlarsınız? Her şey Google reklam algoritmasıyla alakalı.

Google artık reklamları için yüzlerce algoritma kullanıyor fakat Google’da reklam verenlerin bilmesi gereken birkaç önemli algoritma var. Bizim için önemli olanlar reklam konumu, reklam sıralaması ve kalite puanı. Bu algoritmaları kavramak reklamlarınızı en etkili hale getirmek için çok önemlidir. Algoritmalar reklamlarınızın belirli bir sayfada ve belirli kitleler için ne zaman ve nerede gösterileceğini belirleyen Google’ın matematiksel hesaplamalarıdır.

Google reklam algoritmasının bizim için temel olarak bilmemiz gereken bazı seçeneklerine ve bu seçeneklerin nasıl çalıştığına bakalım.

Reklamlarımızda başarılı olabilmek için yüzlerce algoritmadan birkaçının nasıl çalıştığına göz atacak olursak bilmemiz gereken bazı seçeneklerin çalışma mantığını anlayalım. Google Ads’te – Google reklam algoritmasında tüm seçenekler birbiriyle bağlantılıdır. Bu mükemmel algoritmada başlangıçta 3 reklam özelliği şunlardır: Reklam Konumu, Reklam Sıralaması, Kalite Puanı. Şimdi bu 3 özelliğin ne işe yaradığına ve nasıl çalıştığına bakalım.

Reklam Konumu

Google reklam algoritmasına göre reklam konumu, reklamınızın açık artırma sonuçlarındaki diğer reklamlara göre sıralamasıdır. Reklam konumunuz 1 ise reklamınızın ilk sırada yer alıyordur.

Google ayrıca, reklam konumu 1 olan bir reklamın, organik arama sonuçlarının üzerinde olduğu anlamına gelmediğini açıklar. Sayfa düzeni, organik sonuçların üzerinde ücretli reklamlar içeriyorsa , burada ilk görünen veya organik sonuçların altında veya yanında ilk görünen 1 numaralı reklam konumu olacaktır.

Reklamınız arama sonuçlarında reklam konumunuza bağlı olarak sayfadaki yerini; sayfanın üstünde, yanında veya altında görünebilir. Öne çıkma seçenekleri size reklamlarınızın konumu hakkında size daha iyi fikir verecektir. Reklamınızı iyileştirmenin en bir sürü yolu var fakat en iyi yollardan biri reklam açılış sayfasının kalitesini iyileştirmek ve teklifinizi arttırmaktır.

Reklam konumunuz ne kadar iyi olursa, arama yapanların reklamınızı görme ve tıklama şansı o kadar yüksek olur. Google reklam algoritmasını yavaş yavaş temel düzeyde çözmeye başlıyoruz.

Reklam Sıralaması

Google, reklam açık arttırmasındaki reklamlar için Reklam Sıralamasını hesaplar ve Reklam Sıralamanız doğrudan Reklam Konumunuza çevrilir.

Daha da detaylı inceleyelim: Google bir kullanıcı arama yaptığında, tıklamalar için bir açık artırma yapar. Açık artırmaya katılmak için, ilgilendiğiniz anahtar kelimeler için teklif verirsiniz. Sonuca göre, açık artırma, o arama için hangi reklamların gösterileceğine karar verir.

Böylece en yüksek Reklam Sıralamasına sahip bir reklam, söz konusu arama için 1 numaralı reklam konumuna ulaşacaktır.

Google reklam algoritmasında Reklam Sıralamasını belirlerken yüksek düzeyde şu faktörleri dikkate alır:

  • Teklif: Reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz maksimum tutar.
  • Reklam ve açılış sayfası kalitesi: Reklamların ve açılış sayfalarının Kalite Puanı tarafından belirlendiği şekilde alaka düzeyi ve kullanışlılığı (Detayları aşağıda).
  • Reklam Sıralaması eşiği: Bir reklamın gösterilmesi için Google tarafından belirlenen kalite eşikleri.
  • Reklam açık artırma rekabet gücü: Sizinle diğer teklif verenler arasındaki Reklam Sıralaması farkı.
  • Arama bağlamı: Reklamın arama terimleri, konum, cihaz, diğer arama sonuçları vb. ile alakalı olup olmadığı.
  • Reklam uzantılarının ve biçiminin beklenen etkisi : Google’ın, herhangi bir reklam uzantısının ve diğer reklam biçimlerinin beklenen performans etkisine ilişkin ölçümü.

Kalite Puanı

Bu kalite puanı sadece Google Ads’teki en önemli özelliklerden biri değil, sizin pazarlama stratejiniz için de çok önem taşıyan bir nokta. Google reklam kampanyalarınızın kalitesiyle ilgilenir, Google reklam algoritmasına göre kalite önemlidir, çünkü Google’ın ana hedefi, arama yapanlara tam olarak aradıklarını vermektir. Hatta Kalite Puanınız çok düşükse, reklamınız reklam açık artırması için uygun bile olmayabilir. Ne de olsa Google, itibarını kötü reklamlarla riske atmak istemez.

Kalite Puanı Google Reklam Algoritması

Kalite Puanı , 1 en düşük ve 10 en yüksek olmak üzere 1’den 10’a kadar bir puanlama sistemiyle ölçer. Üç ana unsurdan oluşur:

  • Beklenen Tıklama Oranı : Anahtar kelimelerin, reklamların, reklam uzantılarının, biçimlerin, kampanyaların ve daha fazlasının geçmiş tıklama oranına dayanır. Temel olarak, bu rakamı tahmin etmek için hesabınızın tamamına bakar. tıklama oranınız size anahtar kelimelerin ve reklamların nasıl performans gösterdiğine dair bir fikir verir,yüksek bir tıklama oranı, kullanıcıların kampanyalarınızı yararlı ve alakalı bulduğu anlamına gelir.
  • Reklam alaka düzeyi : Google’ın hedefi, reklamınızın arama sorgusuyla ne kadar alakalı olduğunu bulmaktır, bu nedenle anahtar kelimeler burada son derece önemlidir. Ayrıca anahtar kelimeler, reklam metni ve açılış sayfası arasındaki tutarlılığı da inceler.
  • Açılış sayfası deneyimi : Bu, açılış sayfanızın sayfa yükleme süresi, gezinme, içerik vb. açısından ne kadar kolay, yararlı, zengin ve yüksek kaliteli olduğunu analiz eder.

Bu “nihai” algoritma olmasına rağmen, daha düşük maliyetlere, daha iyi reklam konumuna ve daha iyi performansa yol açabileceğinden, Kalite Puanının etkileri en üstte hissedilebilir.

Bu Google reklam algoritmasından da geçtikten sonra, hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğu açık. Bunlar gibi diğer tüm seçeneklerin de birbiriyle bağlantılı olduğunu anlamak zor değil. Bu yüzden Reklam Sıralamanızı incelemeden Reklam Sıralamanızı iyileştiremezsiniz ve Kalite Puanınızı anlamadan Reklam Sıralamanızı yükseltemezsiniz.

Elbette tüm bunlar, potansiyel müşteriler için yüksek kaliteli içerik oluşturmak için büyük bir özenle yapılmalıdır. Reklam kampanyanızı sadece Google’ın beğenmesi size çok şey katmaz.

Siz zengin ve kaliteli içerik sunup arama yapan kullanıcının sorularına iyi cevaplar verebilirseniz ancak o zaman Google Ads’in reklam kampanyalarınız için başarılı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi Google reklam algoritmasında her şey birbiriyle bağlantılı.

Neden Google’da reklam vermelisiniz?

1-İnsanlar artık bir sorun olduğunda veya bir şey öğrenmek istediklerinde ilk olarak Google’a başvururlar ve Google’da arama yaparlar.

2-Google ile, alıcı yolculuğunun her aşamasında her işletme ve her potansiyel müşteri için bir kayıt sistemi vardır. “Muhasebe yazılımı” gibi geniş anahtar kelime arama terimlerine teklif vermek, reklamınızı ürün araştırma sürecinin ilk aşamalarında potansiyel müşterilere gösterecek ve gerçekten basit ama güçlü birkaç teknikle doldurmanıza olanak sağlayacaktır.

3-Kampanyalarınız üzerinde her zaman tam kontrol sağlayın. Diğer platformlarda verdiğiniz reklamlar gibi kısıtlamalar sunmaz. Tabi ki bazı kurallar var, yasaklı kelimeler vs. Fakat asla sizin seçeceğiniz reklamınızı göstermek istediğiniz kitleye müdahale etmez, sizi belli bir gün için kısıtlamaz ve istediğiniz fiyat aralığında istediğiniz çalışmayı yapabilmenize olanak sağlar.

Google algoritmasında yapılan güncellemeler

Şimdi Google’ın 2021 yılında yaptığı algoritmasındaki güncellemeleri inceleyelim. Google algoritmasını her geçen gün kullanıcılarının daha iyi sonuçlar alabilmesi için geliştiriyor. Bu yıl için de bir çok güncelleme geldi. Arama sonuçları için yapılan güncellemeler Google reklam algoritmasında da ayarlarınızı optimize etmenizi gerektiriyor. Bu güncellemeler Google’ın reklam algoritmasında yapılan değişiklikler değil fakat Google’da reklam verirken de Google’ın algoritmasını bilmek ve güncellemeleri takip etmek reklam verirken de işinize yarayacaktır. Yukarıda da incelediğimiz gibi Google reklam algoritmasında her şey birbiriyle bağlantılıdır. Yeni gelen güncellemeler ile nelerin değiştiğini ve algoritmanın nelere daha önem verdiğine bakalım.

Sıralama güncellemesi

Google’ın şubat ayında getirdiği güncellemede arama yapan kullanıcıların, aradıkları içeriğe en net şekilde ulaşabilmesi için kullanıcılar siteye girmeden önce, ilgili web sitesinden ufak bir paragrafı arama sonucunda gösteriyor.

Bu aramalarda Google’a iyi sonuçlar verebilmek için uzun kuyruklu anahtar kelimeler hedefleyin. Konuyla ilgili derinlemesine, yüksek kaliteli içerik sağlayın. Google bot için dizine eklemeyi kolaylaştırmak için web sayfası içeriğinizi doğru şekilde yapılandırın.

%100 mobil öncelikli dizine ekleme güncellemesi

Google reklam algoritması web sitelerinin mobil uyumuna çok önem gösteriyor. 2010’larda mobil trafiğin artması üzerine web sitelerinin mobil tasarımları da oluşmaya başladı. Mobil kullanıcıların mobil deneyimini iyileştirmek için de web sayfaları optimize edildi ve Google’da 2011 yılında web site içeriğinizi mobil uyumuna göre sıralayan mobil öncelikli indeksleme tanıtıldı.

Temmuz 2019’dan beri, mobil öncelikli dizine ekleme, tüm yeni web siteleri için varsayılan hale geldi. Haziran 2021’den itibaren eski ve yeni tüm web siteleri için varsayılan oldu.

  • Web sitenizin mobil uyumluluğu için çok çalışın:
  • Duyarlı bir web siteniz olduğundan emin olun.
  • Tembel yükleme ve görüntü sıkıştırma kullanın.
  • Cep telefonunuzda açılır pencereleri ve form işlevlerini her zaman manuel olarak test edin.

Mobil uyumluluk sayfa sayfa çalışır, ancak site genelinde mobil performans ölçümlerini, Search Console ve Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracındaki mobil kullanılabilirlik raporuyla bulabilirsiniz.

Ürün incelemeleri güncellemesi

Google’ın nisan ayında yaptığı bu güncelleme ise gerçekten müşteri artışını yakalamak için de muhteşem özellikler sunuyor. Google yalnızca bir ürün gösterimi yapmayan, derinlemesine araştırma yapan, mükemmel analiz sunan ve orijinal içerik sağlayan ürün incelemelerini teşvik etmek.

Web sitenizde sergilediğiniz ürün için özelliklerini belirtin, ürünü anlatın, detaylı görseller ile destekleyin varsa bir inceleme videosu koyun, yoksa çekin. Müşterilerinize satın almaları konusunda yardımcı olun. Ürününüzü en iyi şekilde sergileyin.

Bu sayede Google’da web sitenizin veya ürününüzün reklamını verirken de kaliteli içeriğiniz müşterilerin ve Google’ın dikkatini çeksin.

Tüm bunları incelediğimizde Google algoritmasının ve Google reklam algoritmasının bir arada çalıştığını görebiliyoruz. Her maddeye tek tek baktığımızda aslında Google kendi için bir şeyler yapmanızı istemiyor. Sizin müşterileriniz için neler yaptığınıza, neler yapabileceğinize ve kullanıcılara ne kadar kaliteli, orijinal ve zengin içerik sunabileceğinize bakıyor ve sizin müşterilerinize daha hızlı, daha net bir şekilde ulaşmanız için size yardımcı oluyor. Tabi ki bir firma sahibiyseniz bunların hepsini uygulamak bir yandan da işinizle ilgilenmek zor. İnternet üzerinden satış yapan bir firmaysanız veya müşterilerinize kendinizi tanıtmak isteyen bir doktor, avukat veya çok farklı sektörlerde çalışan biriyseniz her şeyi tek başınıza yapamazsınız.

PixHope | Dijital Reklam Ajansı sizin için tüm bu hizmetleri veriyor. Biz işinize değer veriyoruz ve sizi internette var edip hak ettiğiniz yere ulaşmanız için elimizden geleni yapıyoruz. Sizin için reklam kampanyalarınızı yönetelim. Google reklam algoritmasıyla ilgili tüm detaylarla beraber reklamınızı en iyi şekilde sergilemek ve gelen güncellemeleri yakından takip edip reklamınızda optimizasyonlar yapalım.

PixHope olarak size daha fazla dijital çözümler sunabiliriz. Kurumsal kimlik, SEO, Web Sitesi, Grafik işleri ve daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İzmir’de tamamı genç beyinlerden oluşan takımımız ile alışılmışın dışında, rakiplerden farklı işler çıkarmak için çok çalışıyor ve müşteri memnuniyetimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz. Bizimle iletişime geçin, size tüm detaylardan bahsedelim, hemen teklif gönderelim.